Presentació del documental "Gitanos Catalans" de Sicus Carbonell


Fecha de la noticia: 14/10/2011
Presentació del documental "Gitanos Catalans" de Sicus Carbonell
ESTRENA: El proper dia 28 d'octubre als cinemes Alexandra

GITANOS CATALANS!

Aquest documental explica la història dels Gitanos Catalans des de la seva arribada a Catalunya al segle XV, i de la importància de la transmissió oral entre pares i fills. Ens parla de la seva idiosincràsia, de les formes d’expressió artística, cultural i simbòlica.

SINOPSI
Els gitanos, que van sortir del nord-est de l’Índia, van arribar a Catalunya el 1425, segons el document més antic trobat. Es van repartir per tot Catalunya i des del seu assentament han conservat els seus coneixements, tradicions i experiències fins a l’actualitat gràcies a la tradició oral.

El Sicus, cantant del grup de Rumba Sabor de Gràcia, baixa dels escenaris per envoltar-se dels avis i àvies gitanos, i els entrevista amb la intenció de reconstruir una història oral del poble gitano català. Tracten de temes com la Guerra Civil, la infantesa, l’educació o la feina. Alguns d’aquests savis de la cultura gitana ja ens han abandonat i aquest documental els vol retre un petit homenatge, recordant les seves experiències.

Després de més d’any i mig de recollir aquests testimonis, en Sicus fa una fotografia de la realitat actual del poble gitano, un poble que continua transmetent la cultura a través de la parla.

Alguns dels nostres protagonistes són un mosso d’esquadra, una família que treballa amb animals, un pastor evangèlic i un conserge de vivendes casat amb una dona no gitana, i ens parlen del dia a dia dels gitanos catalans actuals. I és que, com ells diuen, són tan catalans com gitanos i tan gitanos com catalans.

ELS TEMES DE QUÈ ENS PARLEN ELS AVIS
La guerra i la postguerra
“Els embotits porten una xapa que és de llauna amb un tros de plom, i això ens ho guardàvem i això ho veníem nosaltres.”

La infància
“Una ‘lata’ de sardines, la rentava, hi feia un forat a cada costat, hi posava un fil allà i allò era un cotxe, el carregava, el descarregava i aquest era el meu joguet.”

Nadal
“Quan hi havia un Nadal, quan vivien els avis, podíem estar allà on ‘siguessin’. Per Nadal, tots allà.”

La feina

“Es donava una paraula i es donava la mà. Aquest tracte era una sentència que era sagrat allò i quan acabaven el batre es pagaven i feien una festa, i vinga garrotins i vinga ‘centós’ i vinga rumbes ‘vàries’.”

L'educació

“Que no tenim estudis? ‘Bueno’, és molt relatiu. Mon pare, que és nascut el 10, ha mort fa poc, sabia llegir i escriure correctament.”

Sant Joan

“Abans ballava el que en sabia i cantava el que en sabia, i escoltaves i t’agradava. Jo ‘hasta’ plorava.”

El Prometatge
“El toc era: mira, escolta’m, volen demanar, aquest nen vol fer demanar la teva filla. Llavors deien, aquest fulano? Sí, ‘bueno’, ‘pues’ que vingui.”

El casament
“Tres o quatre dies abans que era el casament, ja els homes ens ajuntàvem i, ‘bueno’, i començàvem la festa, i ‘bueno’, i quan arribava el casament allò era, era ja... era massa.”

La música
“‘Pues’ nosaltres hem parit la rumba, això que quedi clar!”UN DOCUMENTAL CODIRIGIT PER UN GITANO CATALÀ I UN CATALÀ QUE NO ÉS GITANO

Xavier Gaja (Barcelona, 1963) treballa des de 1986 a l’audiovisual, tant de productor com de director en tot tipus de formats audiovisuals. Des de llargmetratges i documentals fins a programes televisius. El 2005 funda la productora ELS FILMS DE LES SARGANTANES.

“Treballar amb en Sicus m’ha fet aprendre moltes coses, com que la paraula ‘paio’ realment la utilitzaven nomes per parlar d’estranys no gitanos. I m’ha obert a una cultura que realment no coneixia ni coneixeria sense haver fet aquest documental.”

Sicus Carbonell (Barcelona, 1974) fa 20 anys que és músic professional i actualment és cantant i compositor del grup de rumba SABOR DE GRACIA i el nou projecte OJO AL SABOR; a més, produeix i compon per a altres músics. És un actiu promotor per al reconeixement de la cultura del poble gitano i de la Rumba Catalana.

"Treballar amb el Xavier m'ha ensenyat que la professió del cinema i el documental és molt més dura del que sembla. S'ha despertat la inquietud dins meu de seguir fent docus i cinema, aixo sí, si els paios em deixen. Però, sobretot, m'ha fet estimar molt més la meva cultura gitana."TRAILER "GITANOS CATALANS!"· from SARGANTANA FILMS on Vimeo.

Artistas

 

Comentarios

Escribir nuevo comentario:

Anónimo Dá la cara !

Nombre:

Email:
(no se publicará)


(no se admite código html)