FORCAT edita "Estàndards de la Rumba Catalana", el primer llibre de partitures dedicat íntegrament a la rumba catalana. Síhi recullen melodies, acords i lletres de 24 de les peces més populars del gènere.


Fecha de la noticia: 25/03/2012
FORCAT edita "Estàndards de la Rumba Catalana", el primer llibre de partitures dedicat íntegrament a la rumba catalana. Síhi recullen melodies, acords i lletres de 24 de les peces més populars del gènere. Rumbes al pentagrama
FORCAT edita Estàndards de la Rumba Catalana, el primer llibre de partitures dedicat íntegrament a la rumba catalana. S’hi recullen melodies, acords i lletres de 24 de les peces més populars del gènere.

Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1 parteix del model dels fake books de jazz (tipus Real Book) i constitueix la primera obra d’aquestes característiques dedicada íntegrament a la rumba catalana. Conté cançons tan clàssiques com “Caramelos” (Los Amaya), “El muerto vivo” (Peret) o “Gitanitos y morenos” (Gato Pérez), però també èxits de recent signatura com “Rumbeta Bona” (Dusminguet), “Samarreta” (Gertrudis) o “Joaquín El Necio” (Albert Pla). Dels vint-i-quatre temes que conformen el recull, se n’han transcrit les melodies, les marques rítmiques, els acords i les lletres. A més a més, cadascun s’acompanya d’un breu text sobre els orígens i característiques de cada tema, que a més inclou suggeriments i possibilitats d’interpretació.

El llibre, de 68 pàgines, es presenta en format DIN A4, i la informació musical i no musical de cada tema s’ofereix de forma compacta en pàgines consecutives, per aquest ordre: música i lletra (en partitura), lletra (en vers), informació complementària. A més a més, la versió en paper es completa amb un lloc web (http://www.forcat.org/estandards), on s’hi poden trobar enllaços amb els àudios de les cançons transcrites, i indicacions sobre com aconseguir el llibre. També se n’ha fet una edició de butxaca (DIN A5), que s’ha encartat amb el número 25 (novembre-desembre 2011) de la revista Sons de la Mediterrània (Grup Enderrock).

La rumba catalana és una música de tradició principalment oral. Però això, amb comptades excepcions, mai abans les seves peces s’havien traslladat al pentagrama i encara menys en un recull monogràfic. Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1, doncs, cobreix per primera vegada aquest buit, alhora que explora i desperta el potencial pedagògic d’aquest gènere musical d’encuny gitano i català. El llibre formalitza unes expressions musicals d’arrel popular, convertint-les en un recurs per a l’aprenentatge de la música entre els joves. Alhora demostra que és possible traslladar la rumba catalana al pentagrama, arribant a nous públics i contextos, i obrint noves vies per a la seva divulgació i transmissió.

El projecte va partir d’un procés de selecció de les peces, en el qual participaren periodistes musicals, col·leccionistes de discs, professionals de la indústria musical, músics veterans, estudiosos de la música i aficionats al gènere. La transcripció, revisió i estandardització han anat a càrrec d’un grup de treball format per músics, musicòlegs i d’altres professionals de la música.

Totes les tasques de realització del llibre s’han dut a terme de forma desinteressada i sense cap mena de finançament extern, ni públic ni privat. Tan sols hem comptat amb la col·laboració de Cossetània Edicions i el Grup Enderrock, en les feines d’edició i de distribució.

De cara a l’any 2012, FORCAT ja treballa amb el segon volum d’Estàndards de la Rumba Catalana, que inclourà peces imprescindibles que en aquesta edició han hagut de quedar fora com “Una lágrima” i “La noche del hawaiano” (Peret), “La Curva del Morrot” i “La rumba dels 60” (Gato Pérez), “Qué mala suerte la mía” (Los Amaya) o “Volare” i “Bamboleo” (Gipsy Kings).

---

L'acte de la pressentació va tindre lloc el  divendres 23 de març de 2012, a les 7 de la tarda, a l'Institut Miquel Biada (Avda. Puig i Cadafalch, 89-99, Mataró).

Amb la participació de:
- David Torras, músic i corresponsable del projecte Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1
- Rafalito Salazar, músic, vocal d'artistes de FORCAT i membre d'Ai Ai Ai
- Joan López, músic i professor de l'Escola Municipal de Música de Mataró


Organitzat per: Escola Municipal de Música de Mataró
Amb la col·laboració de: FORCAT


Més informació sobre el llibre de partitures Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1 a: http://www.forcat.org/estandards

ESTÀNDARDS DE LA RUMBA CATALANA. VOLUM 1 és un llibre de partitures que recull 24 de les peces més populars i representatives d’aquest gènere musical.
És la primera publicació de les seves característiques dedicada íntegrament a la rumba catalana. Els temes van des de “Caramelos” (Los Amaya) o “El muerto vivo” (Peret) fins a “Rumbeta Bona” (Dusminguet) o “Samarreta” (Gertrudis), passant per “Djobi Djoba” (Gipsy Kings) o “Gitanitos y morenos” (Gato Pérez). Inclou les transcripcions de melodia, acords i lletra de cadascuna de les peces, així com una explicació dels seus orígens i de les seves potencialitats interpretatives. A més a més, el material ofert en paper es completa al web www.forcat.org/estandards, on s’hi poden trobar enllaços amb els àudios de les cançons transcrites, així com d’altres informacions d’interès.
El projecte va partir d’un procés de selecció de les peces, en el qual participaren periodistes musicals, col·leccionistes de discs, professionals de la indústria musical, músics veterans, estudiosos de la música i aficionats al gènere. Els treballs de transcripció, revisió i estandardització, maquetació i disseny els han dut a terme diversos professionals de forma desinteressada. El Grup Enderrock, a través de la revista Sons de la Mediterrània, i Cossetània Edicions col·laboren en les feines de distribució.


Més informació a: www.forcat.org/estandards  //  secretaria@forcat.org


Enlaces

 

Comentarios

Escribir nuevo comentario:

Anónimo Dá la cara !

Nombre:

Email:
(no se publicará)


(no se admite código html)