Concert d'Estrellas de Gràcia i Arrels de Gràcia a la Festa Major de Gràcia 2011 amb la col·laboració de FORCAT


Fecha de la noticia: 30/07/2011
Concert d'Estrellas de Gràcia i Arrels de Gràcia  a la Festa Major de Gràcia 2011 amb la col·laboració de FORCAT
divendres 19 agost 2011
Concert d'Estrellas de Gràcia i Arrels de Gràcia


a la Festa Major de Gràcia 2011
amb la col·laboració de FORCATFesta Major de Gràcia
Plaça del Folk (programació del CAT a la Plaça del Sol)
Divendres 19/08/2011 - 22:00 - Plaça del Sol (Gràcia, Barcelona)
- Gratuït

ESTRELLAS DE GRACIA + ARRELS DE GRACIA
amb l'espectacle conjunt "Generacions rumberes"
 
El barri de Gràcia es pot considerar un dels bressols de la rumba catalana, que ha vist néixer artistes tan cabdals per a la història del gènere i de la música gitanocatalana com Antonio González “El Pescadilla”, el seu germà Joan González “Polla”, Agustín Abellán “Chango” i el seu germà “Sisquetó”, Ramon Calabuich “Moncho” o Jaume Calabuich “Yumitus Tutupà”. Javier “Gato” Pérez, inquiet músic vingut de l'Argentina i vinculat a l'escena laietana barcelonina, descobrí la rumba catalana i els gitanos graciens durant les festes de Gràcia de finals dels anys 70.

A més dels veterans rumberos, allà s'hi trobà joves aficionats a la salsa novaiorquesa com Ricard Batista “El Tarragona” i Manolo González “Patata”, que començaven a introduir-se en l'emergent escena llatina de la ciutat, també vinculada al Zeleste. El Gato quedà fascinat per aquests gitanos i d'altres com els germans Ramon i Yumitus del Pichón, Chino Granados o Juanito Abellán "Pito Mono", que l'acompanyaren en diferents actuacions i enregistraments, i acabaren formant als seus auspicis la banda Estrellas de Gràcia, que revolucionaria l'escena rumbera durant la segona meitat dels 80 i saldaria la seva trajectòria amb el disc "Sangre" (PICAP, 1988, reeditat 2009).

La formació es dissolgué a finals dels 80 però els seus integrants decidiren reactivar-la a principis 2010, coincidint amb la revifalla que la rumba ha estat experimentant en la darrera dècada. El seu component més actiu i reconegut, el percussionista Ricard “El Tarragona” moriria sobtadament a finals del mateix deixant el projecte tocat de dol. Tanmateix, Estrellas decidirien reempendre l'activitat i homenatjar la memòria del seu estimat company, que segurament hagués desitjar la seva continuitat.

Paral·lelament, el mateix any naixia el grup Arrels de Gràcia, format precisament pels fills dels components d'Estrellas, proposant un retorn als plantejaments rumbers antics però incorporant-hi noves influències musicals. A la vila de Gràcia, les generacions gitanes se succeeixen i amb elles ho fa la rumba, referent musical que els identifica, terreny sonor on es mouen amb agilitat i virtuosisme, llenguatge musical que dominen des de ben joves.

Aquest espectacle recull per primera vegada dalt de l'escenari representants d'aquestes dues generacions de músics graciencs per tal de mostrar les diferents facetes i formats musicals de la rumba catalana, fent un recorregut musical per la història i evolució del gènere.


Organitza: Centre Artesà Tradicionàrius (CAT)
http://www.tradicionarius.com/

Col·labora: Foment de la Rumba Catalana (FORCAT)
http://www.forcat.org
Artistas

 

Enlaces

 

Comentarios

Escribir nuevo comentario:

Anónimo Dá la cara !

Nombre:

Email:
(no se publicará)


(no se admite código html)